BATTLE CHESS

Σκάκι (εν τάχει): Επιτραπέζιο One-Vs-One παιχνίδι στρατηγικής που απαιτεί σκέψη και εύστοχες κινήσεις από τον κάθε παίκτη που έχει στη διάθεσή του έναν μικρό μεσαιωνικό στρατό που αποτελείται από 8 ιππότες, 2 στρατηγούς, 2 άλογα, 2 πύργους, την πανίσχυρη βασίλισσα και, φυσικά, το "κορόιδο" της παρέας, τον βασιλιά. Ο σκοπός της μάχης, η οποία διαδραματίζεται πάνω σε σκακιέρα (ένα πεδίο μάχης 64 τετραγώνων που είναι χρωματισμένα εναλλάξ με άσπρο και μαύρο) είναι η "πτώση" και η παράδοση άνευ όρων του ... "κορόιδου"! Η μάχη, αν και αργή σε tempo, είναι διασκεδαστική καθώς υπάρχουν πολλοί τρόποι για να νικήσεις. Δυστυχώς όμως το σκάκι είναι παιχνίδι που δεν αρέσει σε πολλούς και μόλις τους πεις "έλα να παίξουμε μια παρτίδα " συνήθως απαντούν σε στυλ "μπα, προτιμώ το τάβλι" (που είναι τελείως άσχετο ως εναλλακτική). Δεν θα επεκταθώ άλλο όμως στην φυσική μορφή του σκακιού παρά θα προχωρήσω σε μια πρωτοπόρα...ηλεκτρονική(!)
Battle Chess
Το εκπληκτικό εξώφυλλο του τίτλου (NES)
Βρισκόμαστε στο 1988, χρονιά με πολλή φαντασία από τους video games developers της εποχής, όπου η μεγάλη Interplay σχεδίασε και υλοποίησε μια πρωτότυπη ιδέα: Να "ζωντανέψει" το σκάκι! Μπορεί να υπήρξαν δεκάδες άλλα chess / board games από πριν, όμως πραγματικά η συγκεκριμένη ιδέα ήταν τουλάχιστον εντυπωσιακή. Το αποτέλεσμα ήταν ένα "virtual" σκάκι, το BATTLE CHESS, που κυριολεκτικά σε "βάζει" μέσα στη μάχη.
 

ΣΕΝΑΡΙΟ / ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Gameplay: 8/10
Το σενάριο μας πάει πίσω στην μεσαιωνική εποχή όπου οι σιδερόφραχτοι ιππότες μάχονταν...μπλα μπλα μπλα....! ΟΚ δεν έχει να μας πει πολλά από σενάριο καθώς ο μοναδικός στόχος είναι να βάλεις όλη σου τη στρατηγική "μαεστρία" και να νικήσεις τον αντίπαλο, αφήνοντας τον βασιλιά του εκτεθειμένο από όλες τις πλευρές, μέχρι που να μην μπορεί να κουνήσει "ρούπι". 

Η παράταξη των δυο στρατών είναι ακριβώς η ίδια με αυτή του πραγματικού σκακιού: Στην πίσω οκτάδα παρατάσσονται στο κέντρο η βασίλισσα και ο "καλός" της (το κορόιδο) και εκ των δεξιών και των ζερβών τους αντίστοιχα οι δυο στρατηγοί, τα δυο άλογα και οι δυο λίθινοι πύργοι. Στην μπροστινή σειρά απλά παρατάσσονται οι "αναλώσιμοι" ιππότες. Και...let the battle begin!
Το κάθε πιόνι (έτσι λέγονται) έχει την δική του ευχέρεια κίνησης, τους δικούς του περιορισμούς και τους δικούς του τρόπους μάχης. Για παράδειγμα, οι πιο αδύναμοι ιππότες μπορούν να κινηθούν μόνο ευθεία και μόνο κατά ένα τετράγωνο και μπορούν να σκοτώσουν τον αντίπαλο μόνο αν τον συναντήσουν διαγώνια. Άλλο παράδειγμα, το κορόιδο (ο βασιλεύς) κινείται μόνο ένα τετράγωνο τη φορά, μόνο που μπορεί να πάει όπου θέλει (πίσω, μπροστά, δεξιά, αριστερά, διαγώνια) και σκοτώνει και αυτός τον αντίπαλο διαγώνια. Δεν θα μπω σε άλλες λεπτομέρειες πέρα από μια αναφορά στην πιο δυνατή της μεσαιωνικής παρέας που είναι η βασίλισσα και μπορεί να κινηθεί όπως και όπου γουστάρει και μάλιστα για όσα τετράγωνα γουστάρει (!)

Ο έλεγχος του κάθε πιονιού γίνεται με το mouse (στους home υπολογιστές) και με το joypad (στην console version). Απλά επιλέγεις το πιόνι που θες κάνοντας δεξί κλικ και μετά το "στέλνεις" στο επιτρεπόμενο τετράγωνο. Ο χειρισμός είναι πολύ απλός πραγματικά και μιλάμε για ένα παιχνίδι που δεν το "τερματίζεις" και το παρατάς παρά επιστρέφεις σε νέα παρτίδα με πιο "φρέσκιες" στρατηγικές στο μυαλό σου.   

Το AI του παιχνιδιού είναι αρκετά υψηλό που σημαίνει ότι δύσκολα θα νικήσεις τον υπολογιστή σου επομένως θα χρειαστεί σκέψη και πάνω απ' όλα ... υπομονή!     

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ 

Γραφικά: 8/10
Ήχος: 8/10
Η Interplay είχε σχετικά δύσκολο στόχο, κάνοντας με τα δεδομένα της εποχής ένα σκάκι να "ζωντανέψει". Κι' όμως, μας έδωσε ένα πολύ όμορφο chess game. Το Battle Chess έχει ωραία γραφικά για την εποχή του, οι χαρακτήρες είναι πολύ καλά σχεδιασμένοι και μάλιστα έχουν την κανονική μορφή τους π.χ. η βασίλισσα είναι ... βασίλισσα με τα όλα της και όχι απλό πιόνι. Η δε σκακιέρα έχει κανονικό πάτωμα (μαρμάρινο) με διάφορες λεπτομέρειες και δεν έχει βασιστεί στην "μονότονη" πραγματική (όπως σε άλλα chess games του παρελθόντος). Τα χρώματα είναι πλούσια καθώς ο κάθε χαρακτήρας φοράει την δική του ενδυμασία εποχής που έχει σχεδιαστεί με κάθε λεπτομέρεια. Μόνο στην έκδοση για MAC που είναι ασπρόμαυρη, οι χαρακτήρες μοιάζουν σαν ... σκίτσο!
Και πάμε λίγο στο animation, που εδώ είναι η πλάκα η μεγάλη! Ξεκινώντας την παρτίδα, τα πιόνια είναι "αγαλματάκια ακούνητα" μέχρι να γίνει η πρώτη κίνηση. Μέχρι εδώ όλα καλά και ... "πληκτικά". Με το που θα κάνεις όμως την πρώτη κίνηση, αρχίζει το "γλέντι". Κινώντας π.χ. τον πρώτο ιππότη τον βλέπεις να σηκώνεται, να περπατάει κανονικά και να οδεύει με αποφασιστικότητα προς το τετράγωνο που τον στέλνεις. Μόλις συναντηθεί στην διαγώνιο με κάποιον άλλο αντίπαλο και πατήσεις το mouse για μονομαχία, εκτυλίσσεται μπροστά σου ένα ολόκληρο και διασκεδαστικό sequence μάχης σε πραγματικό χρόνο. Όπως προανέφερα, το κάθε πιόνι εδώ έχει τον δικό του τρόπο μάχης άρα και το δικό του ξεχωριστό animation (!) είτε κινηθεί είτε αρχίσει το "ξύλο"! Για παράδειγμα, πρέπει να δείτε τον πύργο, που ενώ αρχικά μοιάζει με πέτρινο "αξιοθέατο" σηκώνεται και γίνεται θηρίο που μοιάζει με τον THING από τους FANTASTIC FOUR και κοπανάει τους αντιπάλους σαν τον ROCKY BALBOA! Έχει πολύ γέλιο! Στο παιχνίδι υπάρχουν συνολικά 35 διαφορετικά character animations!   

Το μόνο αρνητικό στο animation είναι η ταχύτητά του που, ως είναι λογικό, είναι πολύ αργή και έχει και μεγάλα loading times. Αλλά δε βαριέσαι ... το αποτέλεσμα μετράει! Για τα δεδομένα του 1988, το BATTLE CHESS μόνο "κακό" δεν είναι! Και αν είσαι και φίλος του σκακιού, πίστεψέ με θα περάσεις σούπερ!

Ο sampled ήχος του παιχνιδιού είναι καλός καθώς διαθέτει όλα τα απαραίτητα ηχητικά εφέ της "εποχής" όπως τις κλαγγές των σπαθιών, τον βαρύ "μεταλλικό" βηματισμό των χαρακτήρων, τις κραυγές αγωνίας τους όταν πεθαίνουν κλπ.

Σε γενικές γραμμές λοιπόν, έχουμε στα χέρια μας ένα πολύ όμορφο, πολύ playable και πολύ διασκεδαστικό (αν και αργό) σκάκι την οθόνη του υπολογιστή μας. Δοκιμάστε το!   

Στο παρακάτω video θα δείτε ποικίλες versions του BATTLE CHESS (το παιχνίδι είχε βγει και στο NES!) καθώς και μια πανέμορφη remake version του 2014 για τα σημερινά PCs.   

Τίτλος: Battle Chess
Υπεύθυνοι Developing / Publishing: Interplay
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 1988
Είδος: Chess / Board
Βασική Έκδοση: Σχεδόν σε όλα τα home computers και στις CD32, 3DO, NES, CDi consoles
Review Tests: Amiga, ST, MAC, NES, PC Remake
Παρουσίαση: Panos RetroshowcaseCom / retroshowcase.com