Παίξτε παιχνίδια του PlayStation 2 στον υπολογιστή σας
Μετά το PlayStation 1 ήρθε η ώρα να δούμε πως θα παίξουμε τα αγαπημένα μας παιχνίδια του PlayStation 2 στον υπολογιστή μας!!

Λίγα λόγια για το PlayStation 2

Πριν ξεκινήσουμε όμως καλό είναι να πούμε δύο λόγια για αυτή τη θρυλική κονσόλα της Sony. Το PlayStation 2 (PS2) κυκλοφόρησε το 2000 και οι πωλήσεις του ξεπέρασαν τις 155 εκατομμύρια παγκοσμίως, καθιστώντας το PS2 αναμφίβολα την πιο επιτυχημένη κονσόλα όλων των εποχών. Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι στο PS2 έχουν κυκλοφορήσει πάνω από 4.000 παιχνίδια!!

Ο Emulator που θα χρησιμοποιήσουμε

Για να παίξουμε τα παιχνίδια του PlayStation 2 στον υπολογιστή μας θα χρειαστούμε ένα πρόγραμμα εξομοίωσης (emulator). Αυτό είναι το PCSX2, ένας emulator που είναι διαθέσιμος για Windows (Windows 7 or newer) & Linux (Ubuntu 18.04/Debian or newer, Arch Linux, or other distro).

Απαιτήσεις Emulator

Για να μπορούμε να τρέξουμε τον emulator και κατά συνέπεια τα παιχνίδια του PS2 άνετα, πρέπει ο υπολογιστής μας να καλύπτει τις παρακάτω απαιτήσεις:

Minimum system requirements:
- OS: Windows 7 or newer (32 or 64 bit) & Ubuntu 18.04/Debian or newer, Arch Linux, or other distro (32 or 64 bit)
- CPU: Supports SSE2, Two physical cores with hyperthreading
- GPU: Direct3D10 support, OpenGL 3.x support, 2 GB Video Memory
- RAM: 4GB

Recommended system requirements:
- OS: Windows 10 (64 bit), Ubuntu 19.04/Debian or newer, Arch Linux, or other distro (64 bit)
- CPU: Supports AVX2, Four physical cores with or without hyperthreading
- GPU: Direct3D11 support, OpenGL 4.5 support, 4 GB Video Memory
- RAM: 8 GB

Αρχεία που θα χρειαστούμε

Αφού έχουμε σιγουρευτεί ότι το σύστημα μας μπορεί να τρέξει τον PCSX2, πάμε να δούμε τα αρχεία που θα χρειαστούμε για την εγκατάσταση του. Πρώτα από όλα θα χρειαστούμε το αρχείο εγκατάστασης του PCSX2 (κάντε κλικ εδώ για να το κατεβάσετε) και το αρχείο των Bios του PS2 (κάντε κλικ εδώ για να το κατεβάσετε).
pcsx2
-Download PCSX2 File (Windows Version)-
PS2 Bios
-Πατώντας το παραπάνω link θα κατέβει αυτόματα το zip αρχείο με τα bios-

Εγκατάσταση του Emulator

Αφού έχουμε κατεβάσει τα παραπάνω αρχεία ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε με την εγκατάσταση και τις λοιπές ρυθμίσεις. Το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να ανοίξουμε το αρχείο .exe του pcsx2.
Όταν ανοίξει η εγκατάσταση θα πρέπει να επιλέξουμε το είδος του installation που θέλουμε. Εμείς προτείνουμε το normal installation και αφού το επιλέξουμε πατάμε next.
Μετά θα κληθούμε να επιλέξουμε εάν θέλουμε κάποια shortcuts (συντομεύσεις)...
Στο επόμενο βήμα θα πρέπει να επιλέξουμε που θα εγκατασταθεί ο emulator...
Όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση πατάμε finish και προχωράμε με τις ρυθμίσεις του pcsx2.

Ρύθμιση του PCSX2

Αυτό το κεφάλαιο του οδηγού είναι ίσως το πιο ''δύσκολο'' οπότε θα πρέπει να δώσετε λίγη προσοχή παραπάνω. Ανοίγοντας το PCSX2 για πρώτη φορά θα πρέπει να το σετάρουμε κιόλας. Στην αρχή επιλέγουμε τη γλώσσα λειτουργίας και πατάμε next.
Μετά θα σας εμφανιστεί αυτός ο ακαταλαβίστικος πίνακας, αλλά μην αγχώνεστε γιατί δεν θα πειράξουμε πολλά.. Η μόνη αλλαγή που θα χρειαστεί να κάνουμε είναι να ορίσουμε το DVD Drive μας, έτσι ώστε να μπορούμε να παίζουμε και τα δισκάκια του PlayStation 2 στον υπολογιστή μας. Αυτό γίνεται πατώντας το configure (βλέπε το κόκκινο βελάκι) όπου λογικά θα εμφανιστεί το dvd drive μας. Αφού το επιλέξουμε πατάμε next...
Πριν μιλήσουμε για το επόμενο βήμα, θα πρέπει να γίνει μία μικρή ενέργεια..Φυσικά μιλάμε για την εγκατάσταση των bios του PlayStation 2..Αυτό γίνεται με τον εξής απλό τρόπο, πηγαίνουμε στο αρχείο των bios που κατεβάσαμε και πατάμε extract files στο εξής path: έγγραφα>PSX2>bios.
Έχοντας ολοκληρώσει το παραπάνω βήμα πατάμε refresh list και θα εμφανιστούν τα παρακάτω bios. Από την πλευρά μας προτείνουμε να επιλέξετε το Europe v01.60 γιατί παίζει χωρίς κανένα πρόβλημα εδώ και καιρό.

Πως παίζουμε παιχνίδια στον PCSX2

Η εγκατάσταση τελείωσε, το ίδιο και το configuration οπότε η ώρα για παιχνίδι... Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά διότι έχουμε δύο επιλογές. Η μία και πιο συνηθισμένη είναι να κατεβάσουμε κάποιο iso και να το τρέξουμε κατευθείαν και η δεύτερη είναι να βάλουμε κάποιο παιχνίδι στο dvd drive και να παίξουμε όπως ακριβώς και κάναμε και στο PlayStation 2. Πάμε να τις δούμε λοιπόν με τη σειρά:

Τρέχοντας ένα iso file

Για να μπορέσουμε να παίξουμε κάποιο iso file θα πρέπει πρώτα να το κατεβάσουμε από κάποιο site (δεν είναι και πολύ νόμιμη μέθοδος). Μια αναζήτηση στο google (roms for ps2) θα σας βγάλει μία πληθώρα αποτελεσμάτων με sites που διαθέτουν σχεδόν όλους τους τίτλους του PlayStation 2. 

Έστω ότι έχουμε κατεβάσει το αγαπημένο μας παιχνίδι και θέλουμε να το τρέξουμε. Πηγαίνουμε στην καρτέλα CDVD και τικάρουμε το ISO.
Έπειτα πηγαίνουμε στην καρτέλα System και πατάμε το Boot ISO (full) και εάν όλα έχουν γίνει ορθά και η rom μας δουλεύει τότε θα απολαύσουμε τον τίτλο χωρίς προβλήματα.

Βάζοντας ένα παιχνίδι του PS2 στο DVD Drive μας

Ανοίγοντας το PCSX2 πατάμε πάνω στο CDVD και έπειτα τικάρουμε το Plugin. 
Στη συνέχεια βάζουμε το δισκάκι μας στο dvd drive και στην καρτέλα System πατάμε το Boot CDVD (full), εάν έχουμε κάνει σωστά όλα τα παραπάνω βήματα τότε θα τρέξει κανονικά.

Tips

  • Το PCSX2 υποστηρίζει όλα τα χειριστήρια pc (xbox, logitech κτλ) καθώς επίσης και του PS3, PS4 (εάν έχει εγκατασταθεί ο αντίστοιχος driver).
  • Στην καρτέλα Config μας δίνεται η δυνατότητα να πειράξουμε τα γραφικά (υπάρχει και υποστήριξη 4K) καθώς επίσης και την ανάλυση (fullscreen, 4:3 κτλ).
  • Πολλά προβλήματα που υπήρχαν στις προηγούμενες εκδόσεις του PCSX2 έχουν διορθωθεί με το τελευταίο update που έγινε τον Μάιο του 2020.