Dino Crisis 2

DINO CRISIS 2

Survival Horror: Μια ιδιαίτερα αγαπημένη μου υποκατηγορία των action adventure games η οποία περιλαμβάνει φοβερούς τίτλους όπως τα Alone In The Dark, Silent Hill, το τεράστιο Resident Evil (που θεωρείται ο τίτλος ο οποίος καθόρισε το είδος, αν και μεταγενέστερο του Alone In The Dark) και τόσα άλλα. Μετά την τεράστια επιτυχία του Resident Evil, η Capcom προχώρησε σε μια νέα σειρά survival horror games που ονομάζεται Dino Crisis. Χρησιμοποιώντας -σχεδόν αυτούσια- τη φόρμουλα των games με τα ζόμπι, ο Shinji Mikami και η παρέα του δημιούργησαν μια σειρά που κατά κάποιο τρόπο θυμίζει το Jurassic Park.

Το πρώτο Dino Crisis σίγουρα ακολούθησε στο 100% το στυλ των survival horror games ενώ το Dino Crisis 2 έδωσε στο κοινό λίγο περισσότερο "μπαμ-μπουμ" (σαν το Resident Evil 3: Nemesis). Από το Dino Crisis 3 και μετά, η σειρά απλά "καταστράφηκε" (κατά την άποψή μου) καθώς άλλαξε πορεία και στράφηκε προς τα action shooter games. (Σ.Σ. Όταν είδα το Dino Crisis 3 στο XBOX, απλά έφριξα).
 
Το Dino Crisis 2 είναι ομολογουμένως ένα καλοστημένο και όμορφο game, με μπόλικη δράση και αρκετά στοιχεία τρόμου καθώς την κάθε φορά αισθάνεσαι ότι κάποιος σε...παρακολουθεί! Και αυτός ο "κάποιος" είναι σίγουρα "προϊστορικός" και...πανίσχυρος!

ΣΕΝΑΡΙΟ / ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Gameplay: 9/10
Το σενάριο του παιχνιδιού συνεχίζεται μετά το τέλος του πρώτου Dino Crisis όπου η ομάδα των ειδικών επιστημόνων συνέχισε τις έρευνες και τα πειράματα σχετικά με το Third Energy Project, με αποτέλεσμα να προκληθεί ακόμα μια φορά χάος στις περιοχές που είχαν τις εγκαταστάσεις και τα εργαστήριά τους.

Οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να στείλουν πίσω στον χρόνο (με μια ειδική χρονο-μηχανή) μια ομάδα commandos για να ανακαλύψουν τι είχε συμβεί και να περισυλλέξουν πολύτιμα αρχεία από τις εγκαταστάσεις. Η ομάδα όμως αποδεκατίστηκε από προϊστορικά τέρατα (δεινόσαυρους) και οι μόνοι που κατάφεραν να επιβιώσουν ήταν Ο Dylan και η Regina. Οι δυο αυτοί χαρακτήρες, με τον καθένα να έχει τις δικές του δυνάμεις και αδυναμίες, παραμένουν εγκλωβισμένοι σε έναν κόσμο που σε κάθε γωνιά του κρύβει κινδύνους πρωτόγνωρους για τα δικά τους δεδομένα και έναν εχθρό που δύσκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί. 

Οι δεινόσαυροι στο Dino Crisis 2 είναι ποικίλοι και σε κάθε μέγεθος και ισχύ. Οι δυο ήρωες μάχονται διαρκώς για να επιβιώσουν ενάντια στους ταχύτατους Velociraptors ή ακόμα και ενάντια στον πανίσχυρο και τρομακτικό T-Rex (μόνο που δεν είναι μόνο αυτός το πιο τρομακτικό πλάσμα στο παιχνίδι καθώς...υπάρχει και μεγαλύτερο)!

Το Dino Crisis 2 παίζεται στο ίδιο στυλ με το Resident Evil 2 με την κάμερα να αλλάζει αυτόματα ανάλογα με το σημείο που βρίσκεστε (αν και είναι λίγο άβολο αυτό σε κάποιες περιπτώσεις...πανικού). Έχει και αυτό τον κλασικό χάρτη και το κλασικό inventory με τα όπλα, τις ενέργειες και τα ειδικά κλειδιά που χρειάζονται για να ξεκλειδωθούν πόρτες κλπ. Η μεγάλη διαφορά από το RE2 είναι τα Save Points. Στο Resident Evil 2, κάνεις Save σε δωμάτια που έχουν γραφομηχανή αρκεί να έχεις μαζί σου το απαραίτητο μελάνι (ink ribbon). Στο Dino Crisis 2 τα Save Points έχουν μια σημαντική προσθήκη: Η κονσόλα στην οποία κάνεις Save περιέχει και ένα shop στο οποίο μπορείς να κάνεις refill σε όλα σου τα όπλα (σφαίρες κλπ) και να αγοράσεις επιπλέον Med Packs σε 3 διαφορετικά μεγέθη (S: Small, M: Medium, L: Large) με κόστος τα XP Points (Extinction Points) που αποκομίζεις στην πορεία του παιχνιδιού. Εκτός από την κάμερα, το άλλο αρνητικό που εντόπισα είναι το συνεχές respawn που κάνουν οι δεινόσαυροι κάθε φορά που ξαναμπαίνεις σε κάποιο κτίριο (κουραστικό αυτό ειδικά αν είναι πολλοί μαζεμένοι). Κατά τ' άλλα, ο χειρισμός του παιχνιδιού χρειάζεται λίγη προπόνηση (στην αρχή τουλάχιστον) και μετά γίνεται συνήθεια. Ευτυχώς που υπάρχει και το button που μας γυρίζει αυτόματα προς τα εμπρός (κάτι σαν...μεταβολή) αλλιώς θα ήμασταν χαμένοι από χέρι!   

Νομίζω δεν χρειάζεται να γράψω κάτι παραπάνω! Απλά αράξτε αναπαυτικά και δοκιμάστε το παιχνίδι όσοι το έχετε στο Playstation 1, σε κάποιον PSX Emulator ή στο PC! Αξίζει!
Σκηνή από το Gameplay του τίτλου


ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ 

Γραφικά: 9/10 
Ήχος: 9/10
Εντάξει...μιλάμε για το Playstation 1 που ήταν "expert" σε τέτοιου είδους games, άρα και το Dino Crisis 2 δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση! Τα pre-rendered backgrounds, οι καλοσχεδιασμένοι "πολυγωνικοί" χαρακτήρες, τα όμορφα (αν και σκοτεινά) χρώματα, οι πυκνές ζούγκλες, τα λεπτομερή κτίρια, εργαστήρια, εγκαταστάσεις, τα τεράστια μεγέθη ορισμένων δεινοσαύρων (δείτε τον T-Rex και θα καταλάβετε) είναι μόλις μερικά από τα περίφημα στοιχεία του, με την υπογραφή της ομάδας του "μεγάλου" Shinji Mikami (Resident Evil anyone?)   

Πέρα από τα όμορφα γραφικά και την "κινηματογραφική" του ατμόσφαιρα, ο ήχος του Dino Crisis 2 ακολουθεί τα ίδια υψηλά standards προσφέροντας πληθώρα ηχητικών εφέ αλλά και πολύ καλοφτιαγμένη (και αγχωτική πολλές φορές) μουσική υπόκρουση.   

Εν κατακλείδι, η ομάδα της Capcom έκανε ακόμα μια φορά το "θαύμα" της, δίνοντας στο gaming κοινό ένα παιχνίδι που πραγματικά εντυπωσιάζει σχεδόν σε όλα τα επίπεδα (το "σχεδόν" διότι υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα όπως ανέφερα πιο πάνω). Το παιχνίδι προσφέρει πολλές ώρες διασκέδασης, μαθαίνεται σχετικά εύκολα και φυσικά σε πορώνει κάνοντάς σε να συνεχίσεις μέχρι να το τερματίσεις!

Ανάψτε λοιπόν το PC, το PSX ή τον Emulator σας και επιβιώστε απέναντι σε πλάσματα που..."δήθεν" έχουν αφανιστεί εδώ και 60+ εκατομμύρια χρόνια! Αμ δε! 

Gameplay Sample Video (PSX Version):

Τίτλος: Dino Crisis 2
Υπεύθυνοι Developing / Publishing: Capcom Production Studio 4
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 2000
Είδος: Survival Horror / Action Adventure
Βασική Έκδοση: Sony Playstation
Άλλες Εκδόσεις: PC
Δοκιμή Review: Sony Playstation
Παρουσίαση: Panos RetroshowcaseCom / retroshowcase.com