psx emulator
Το PlayStation 1 (ή αλλιώς PSX) είναι αναμφισβήτητα η πρώτη κονσόλα που έφερε το ποιοτικό 3D Gaming στα σπίτια μας, με παιχνίδια όπως τα Crash Bandicoot & Resident Evil να έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη μας. Βέβαια οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε τη δυνατότητα να τα απολαύσουμε ξανά, καθώς οι κονσόλες δεν βρίσκονται πλέον μαζί μας. Στον παρακάτω οδηγό θα σας περιγράψουμε αναλυτικά πως να εγκαταστήσετε τον emulator για το PSX, έτσι ώστε να απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας παιχνίδια στον υπολογιστή σας.

Απαιτήσεις Συστήματος

Ξεκινόντας θα πρέπει να δούμε εάν το σύστημα μας είναι ικανό να τρέξει τον emulator. Παρακάτω θα βρείτε τις απαιτήσεις συστήματος που πρέπει να έχετε:

Minimum system requirements:

  • - Intel Pentium III CPU
  • - 256 MB of RAM
  • - 16 MB VRAM
  • - x16 CD-ROM
  • - Windows XP SP3
  • - DirectX 8

Recommended system requirements:

  • - Intel Pentium 4 CPU
  • - 512 MB of RAM
  • - 32 MB VRAM
  • - DVD-ROM
  • - Windows XP SP3
  • - DirectX 9


Αρχεία που θα χρειαστούμε

Αφού έχουμε σιγουρευτεί πως το σύστημα μας είναι ικανό να τρέξει τον emulator (λίγο δύσκολο να μην μπορεί), συνεχίζουμε κατεβάζοντας τα απαραίτητα αρχεία. Ο emulator που θα χρησιμοποιήσουμε είναι ο ePSXe (κατεβάστε το αρχείο εγκατάστασης εδώ, ανάλογα με το λειτουργικό που έχετε), το πιο διαδεδομένο emulator πρόγραμμα για το PlayStation 1.
Έχοντας κατεβάσει το αρχείο προχωράμε στην αποσυμπίεση του. Προτείνουμε να αποθηκεύσετε κάπου τον φάκελο με ονομασία PSX Emulator (πχ επιφάνεια εργασίας), διότι δεν θα χρειαστεί να κάνουμε κάποια εγκατάσταση.

Ρύθμιση ePSXe

Προχωράμε στο επόμενο βήμα όπου είναι και το τελευταίο, δηλαδή την ρύθμιση του emulator. Ξεκινάμε ανοίγοντας το ePSXe.exe (βρίσκεται μέσα στον φάκελο που αποσυμπιέσαμε This PC-> Desktop-> psx emulator).

Ανοίγοντας τον emulator θα αντικρίσουμε αυτό:

Πατάμε Config και αγνοούμε τις επόμενες προειδοποιήσεις ή σφάλματα (έχουν να κάνουν με τα bios). Στο επόμενο βήμα (2/7) θα επιλέξουμε τα bios που θα χρησιμοποιούμε δηλαδή το HLE Bios (οι προχωρημένοι χρήστες μπορούν να βάλουν και άλλο bios, αφού βέβαια έχουν κατεβάσει το αρχείο). Έχοντας επιλέξει το HLE Bios πατάμε next.

Στο επόμενο βήμα θα σας βγάλει την παρακάτω επιλογή. Εάν ο υπολογιστής σας διαθέτει κάρτα γραφικών Nvidia Geforce ή ATI θα επιλέξετε το Pete Open GL, αλλιώς προχωράτε με την ήδη επιλεγμένη GPU Core (η διαφορά ανάμεσα στα δύο έχει να κάνει με την ποιότητα των γραφικών).

Στη συνέχεια μας βγάζει την επιλογή του ήχου, που συνήθως δεν έχουμε πολλές επιλογές οπότε πατάμε next.

Στο 5ο βήμα θα βρούμε την ρύθμιση για το CD-ROM (το epsxe παίζει και παιχνίδια με το δισκάκι), όπου πατάμε next.

Το επόμενο βήμα είναι το τελευταίο και το πιο μπελαλίδικο. Στο 6ο βήμα θα ρυθμίσουμε το χειριστήριο μας (προτείνουμε οποιοδήποτε χειριστήριο για PC, Xbox καθώς και PS3 ή PS4 με την κατάλληλη ρύθμιση), έτσι ώστε να παίζουμε όσο πιο άνετα γίνεται.

Πατώντας το Controller 1 θα μας βγάλει τον ''χάρτη'' του χειριστηρίου. Αριστερά του χειριστηρίου θα βρείτε το ορθογώνιο κουτάκι που αντιστοιχεί σε κάθε πλήκτρο. Πατάτε μέσα του (βλέπε 1) και μετά πιέζετε το αντίστοιχο πλήκτρο στο χειριστήριο (βλέπε 2). Κάνοντας το ίδιο για όλα τα πλήκτρα του χειριστηρίου πατάτε ok, έτσι ώστε να αποθηκεύσει τις επιλογές σας.
psx emulator
Τέλος θα σας βγάλει ένα ευχαριστήριο μήνυμα που χρησιμοποιείτε το ePSXe emulator και είσαστε έτοιμοι να παίξετε τα αγαπημένα σας παιχνίδια.

Τρέχοντας ένα παιχνίδι

Πάμε τώρα στο ζουμί της υπόθεσης δηλαδή στο τρέξιμο κάποιου παιχνιδιού. Όπως είπαμε και παραπάνω το ePSXe σας δίνει την δυνατότητα να τρέξετε κάποιον τίτλο απευθείας από το CD ή αλλιώς μπορείτε να κατεβάσετε κάποιο rom (αυτή η επιλογή είναι παράνομη) από site όπως το downloadroms ή το romhustler. Ας αρχίσουμε λοιπόν ανοίγοντας το ePSXe.exe. Έπειτα πατάμε το file και μετά το Run ISO (εφόσον έχουμε το παιχνίδι σε μορφή ISO).

Στο παράθυρο που θα μας ανοίξει θα επιλέξουμε το αρχείο του παιχνιδιού με κατάληξη .cue, στην περίπτωση μας μιλάμε για το resident evil 3.cue.

Αφού κάνουμε όλα τα παραπάνω βήματα θα εμφανιστεί το παράθυρο του παιχνιδιού.


Ρυθμίσεις οθόνης

Πάμε τώρα σε κάτι πιο δύσκολο.... Φυσικά αναφερόμαστε στις ρυθμίσεις της οθόνης, που θα μας βοηθήσουν να βγάλουμε την καλύτερη ποιότητα στην οθόνη μας. Ξεκινάμε πηγαίνοντας στο config και μετά στο video.

Στον πίνακα που θα εμφανιστεί κάνουμε τις εξής επιλογές:
  • - Ενεργοποιούμε το Fullscreen mode (έτσι ώστε να παίζουμε σε ολόκληρη την οθόνη).
  • - Επιλέγουμε την ανάλυση που θέλουμε (να είναι ίδια με την ανάλυση που δουλεύει το σύστημα μας).
  • - Σε περίπτωση που το σύστημα μας είναι ικανό να αντέξει και καλύτερη ποιότητα επιλέγουμε το nice, έτσι ώστε να βελτιώσουμε συνολικά την γραφική απεικόνιση του παιχνιδιού.
  • - Τέλος πατάμε OK για να αποθηκεύσουμε τις επιλογές μας.

Κλείνοντας ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε να απολαύσετε ξανά την θρυλική αυτή κονσόλα και γιατί όχι να παίξετε τίτλους που δεν είχατε την ευκαιρία παλαιότερα να δοκιμάσετε.

Παραμείνετε συντονισμένοι στο I-Sheep Gr για περισσότερα Guides.

*BONUS TIP: Δοκιμάσαμε να τρέξουμε CD του PlayStation 1 (original & αντιγραφές) και τα έτρεξε κανονικά!!