fake news
Η παραπληροφόρηση, ιδίως στις μέρες μας, είναι ένα φαινόμενο που έχει παρουσιάσει ραγδαία αύξηση. Χρησιμοποιείται κατά κόρον, κυρίως για να εξυπηρετήσει πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες, καθώς και για να διχάσει ή να αποπροσανατολίσει τον κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα, η μετάδοση και διάδοση παραποιημένων πληροφοριών συναντώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο διαδίκτυο. Αυτό, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι είναι ένα μέσο που έχει κατακλύσει τις ζωές μας και η πλειοψηφία πλέον δραστηριοποιείται και ενημερώνεται από αυτό.

Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι ειδικά το τελευταίο διάστημα, έχουν κάνει αισθητή την εμφάνισή τους πολλές ψεύτικες ειδήσεις(fake news). Τι μπορούμε να κάνουμε, όμως, ώστε να απαλλαγούμε από αυτές;

Παρακάτω θα βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές:

Συμβουλή #01

Είναι απλή, λιτή και απέριττη και ονομάζεται Unfollow!!!
Πιστέψτε μας, τώρα είναι ιδανική ευκαιρία για ξεκαθάρισμα, αφού με τα τελευταία γεγονότα, αυτές οι σελίδες εμφανίζονται στην αρχική μας σαν σαλιγκάρια μετά τη βροχή. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε, ότι τις περισσότερες φορές λειτουργούν και σαν δορυφόροι κάποιων μεγαλύτερων σελίδων, οπότε μην τις λυπηθείτε.

Συμβουλή #02

Για να την υλοποιήσετε, θα πρέπει να μπείτε σε λίγο κόπο. Σας εγγυόμαστε, όμως,
ότι είναι για καλό.
Συχνά δε μπαίνουμε στη διαδικασία να διασταυρώσουμε τις πληροφορίες που δεχόμαστε. Αυτό συμβαίνει,γιατί μας παραπλανεί συνήθως η εμφάνιση και το στήσιμο της εκάστοτε σελίδας που αναπαράγει την είδηση. Έτσι, μετά την ανάγνωση οφείλουμε να την επαληθεύουμε ψάχνοντας και σε άλλα site.
 Επίσης, μπορούμε εύκολα να ξεχωρίσουμε τις σελίδες αυτές καθώς:
  • - Διαθέτουν υπερβολικά πολλές διαφημίσεις.
  • - Η συνέχεια ανάγνωσης του άρθρου γίνεται μέσω παραπομπής.
  • - Έχουν έντονη γραμματοσειρά, ασύμμετρη στοίχιση κλπ. .
  • - Δεν υπάρχει αναφορά σε πηγές.

Συμβουλή #03

Εάν διαβάσετε κάτι (ακόμη και στη δική μας σελίδα), που είστε πεπεισμένοι ότι δεν ισχύει ή αποτελεί προϊόν παραπληροφόρησης, μη διστάσετε να αφήσετε το σχόλιό σας ή να στείλετε απευθείας μήνυμα, παραθέτοντας και τεκμηριώνοντας την άποψή σας πάνω στο θέμα. Λάθη συμβαίνουν άλλωστε, κάποιες φορές σκόπιμα, άλλες εξαιτίας ελλιπής έρευνας ή απροσεξίας, οπότε η παρέμβασή σας θα φανεί χρήσιμη και για τους υπόλοιπους αναγνώστες.

Συνοψίζοντας, είναι σημαντικό όταν δεχόμαστε  καταιγισμό πληροφοριών,
να φιλτράρουμε και να ελέγχουμε την πιστότητά τους. Αυτό, θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε καταστάσεις πανικού και να μην πέφτουμε θύματα διαστρεβλωμένων και σκοπίμως παραποιημένων ειδήσεων.
Επιλέγουμε, λοιπόν, να ενημερωνόμαστε από επίσημους φορείς και αξιόπιστα websites, ώστε να απομακρύνουμε τα fake news μια και καλή από την καθημερινότητά μας!

Γράψτε μας στα σχόλια τη γνώμη σας καθώς και αν γνωρίζετε άλλους τρόπους, με τους οποίους θα μπορούσαμε να καταπολεμήσουμε αυτό το φαινόμενο.

We are waiting for your feedback!

Σύνταξη & Επιμέλεια του άρθρου: Αγγελική Θεοδωρίδη