BATTLE SQUADRON: THE DESTRUCTION OF BARRAX EMPIRE 

BATTLE SQUADRON
Στον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών, retro ή modern, υπάρχουν πολλές κατηγορίες που καλύπτουν όλα τα γούστα. Μια από αυτές, είναι και τα shoot 'em ups (ή shooters) η οποία μάλιστα θεωρείται και μια από τις "αρχαιότερες" χρονολογικά. Η κάθε κατηγορία games διαιρείται σε υποκατηγορίες που διαφοροποιούνται κυρίως από τον τρόπο παιχνιδιού. Μια υποκατηγορία των shoot 'em ups είναι και αυτή που αποτελείται από αμέτρητα βιντεοπαιχνίδια με κοινό παρονομαστή: Έχεις ένα διαστημόπλοιο, το πιλοτάρεις και ορμάς ενάντια σε σμήνη εξωγήινων φυλών που έχουν βάλει στο στόχαστρο είτε τη Γη είτε τον πλανήτη από τον οποίο προέρχεται ο ήρωας της ιστορίας.

Ένα από τα πιο όμορφα, δυνατά και ιδιαίτερα δύσκολα παιχνίδια αυτή της υποκατηγορίας είναι το BATTLE SQUADRON: THE DESTRUCTION OF THE BARRAX EMPIRE. Αρκετά μεγάλος τίτλος έτσι; Νομίζω όμως ότι του ταιριάζει "γάντι", καθώς το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι πραγματικά "μεγάλο" σε όλα τα επίπεδα, στα home συστήματα που "τρέχει" (Amiga και Sega Mega Drive) και που, σημειωτέον, δεν αποτελεί conversion από τα πολύ πιο δυνατά coin-ops.
Battle Squadron
Το εξώφυλλο του τίτλου

ΣΕΝΑΡΙΟ / ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Gameplay: 8/10
Το Battle Squadron, διαδραματίζεται κάπου στο μακρινό μέλλον όπου η Γη έχει γίνει στόχος πολλών εξωγήινων φυλών. Οι εναπομείναντες κάτοικοί της έχουν συστήσει έναν εξειδικευμένο στόλο αναχαίτισης, τον Earth Defense Fleet, που απαρτίζεται από ισχυρά και ευέλικτα σκάφη, έτοιμα να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή. Μόνο που αυτή τη φορά, ο εχθρός δεν είναι απλώς μια "εξωγήινη φυλή". Είναι μια ολόκληρη αυτοκρατορία που ονομάζεται "Barrax". Ο αγώνας μοιάζει δύσκολος ήδη από την αρχή, καθώς οι Barrax δεν θα σταματήσουν πουθενά μέχρι να ολοκληρώσουν τον στόχο τους: τον αφανισμό των Γήινων.

Οι Barrax ετοιμάζουν ένα υπερόπλο και το κρύβουν σε κάποια μυστική βάση στον πλανήτη Urania και η πρώτη αποστολή του Γήινου στόλου έχει ήδη ξεκινήσει. Δυο πολύ ικανοί πιλότοι, οι Lori Bergin και Barry Mayers αναλαμβάνουν την ιδιαίτερα επικίνδυνη αποστολή να εντοπίσουν το υπερόπλο και να το καταστρέψουν. Μόνο που λογαριάζουν χωρίς τον ... "εξωγήινο ξενοδόχο". Έτσι, η αποστολή στέφεται με ... αποτυχία καθώς οι δυο πιλότοι συλλαμβάνονται και μεταφέρονται σε έναν άλλον πλανήτη που ονομάζεται Terrainia.

Στη Γη επικρατεί αναστάτωση καθώς πρέπει να βρεθούν και να απελευθερωθούν οι δυο πιλότοι αλλά και να καταστραφεί το υπερόπλο των Barrax πριν να είναι πολύ αργά. Κι' ο κλήρος πέφτει σε ποιον? Σε σένα φυσικά! Η διοίκηση δίνει την διαταγή και τώρα καλείσαι να πάρεις το μαχητικό σου και να σώσεις τους πιλότους. Χάρηκες; Μην χαίρεσαι ακόμα, καθώς θα πρέπει να καταστρέψεις και το υπερόπλο των Barrax!

Υπάρχουν βέβαια και δυο θετικά στοιχεία στην όλη υπόθεση. Πρώτον, το Battle Squadron σου δίνει ποικίλα power-ups για να αλλάξεις και να δυναμώσεις τα πυρά σου, να πάρεις extra ζωές, να ρίξεις βόμβες διασποράς και, δεύτερον, μπορείς να ξεκινήσεις την αποστολή παρέα με τον κολλητό σου σε 2-players mode, το οποίο είναι εκπληκτικό!

Ετοιμάσου λοιπόν ψυχολογικά και ... good luck, σε ένα από τα πιο δύσκολα shoot 'em up παιχνίδια που υπάρχουν εκεί έξω. Η συνέχεια επί της ... οθόνης σου.

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ 

Γραφικά: 9/10
Ήχος: 9/10
Το Battle Squadron έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1989 στην Amiga και το 1990 ακολούθησε μια έκδοση για την 16bit κονσόλα της Sega, το Mega Drive. Με το που ξεκινάει το παιχνίδι, φαίνεται αμέσως η υψηλή του ποιότητα καθώς φτάνει τα επίπεδα αρκετών coin-op της εποχής. Το hardware παίρνει "φωτιά" διότι μιλάμε για ένα τεχνικά όμορφο παιχνίδι, με δεκάδες χρώματα στην οθόνη, άρτιο scrolling χωρίς slow downs και έναν πραγματικό "χαμό" από εχθρικά sprites κάθε είδους και μεγέθους. Το κάθε level είναι διαφορετικό από το προηγούμενο και έχει σχεδιαστεί με φαντασία. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για παιχνίδι του 1989 που "βάζει κάτω" πολλά shoot 'em ups της δεκαετίας του 90'. Οι κάτοχοι Amiga και Mega Drive, θα πρέπει να το δοκιμάσετε οπωσδήποτε (αν δεν το έχετε κάνει ήδη). Αξίζει ακόμα και σήμερα, εν έτει 2020, να το παίξει κάποιος στον αντίστοιχο emulator (εφ' όσον δεν διαθέτει το real hardware).

Ο ήχος του παιχνιδιού είναι πολύ προσεγμένος, με ποικίλα εφέ αλλά και όμορφη μουσική υπόκρουση κατά τη διάρκεια της δράσης. Προσωπικά προτιμώ τον ήχο της Amiga από αυτόν του Mega Drive καθώς ο δεύτερος ακούγεται πιο "πρίμος" και πιο "ρηχός". Νομίζω πως η Paula δείχνει ακόμα μια φορά την ανωτερότητά της σε σύγκριση με το Yamaha YM2612 κι' ας έχει λιγότερα κανάλια. Αν θέλεις να βιώσεις την εμπειρία ενός coin-op στο σπίτι σου, απλά σύνδεσε την TV σου με ηχεία και θα καταλάβεις τι εννοώ.

Πραγματικά αξίζουν 1000 μπράβο στους "σχετικά άγνωστους" developers αυτού του παιχνιδιού, για την πολύ καλή δουλειά τους.

Gameplay Sample Video από τις δυο εκδόσεις:

Τίτλος: Battle Squadron 
Υπεύθυνοι Developing / Publishing: InnerPrise Software
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 1989 (Amiga), 1990 (Sega) 
Είδος: Shoot 'em up
Βασικές Εκδόσεις: Commodore Amiga, Sega Mega Drive
Άλλες Εκδόσεις: Από το 2010 και μετά (Android, Windows)
Δοκιμή Review: Commodore Amiga, Sega Mega Drive 
Παρουσίαση: Panos RetroshowcaseCom / retroshowcase.com