Movies time by I-Sheep Gr #08 - A Fistful of Dollars
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:  Sergio Leone
ΣΕΝΑΡΙΟ:  Victor Andres Catena / Alberto Bonzonni
ΜΟΥΣΙΚΗ:  Ennio Morricone
ΠΑΡΑΓΩΓΗ:  1964
ΗΘΟΠΟΙΟΙ:  Clint Eastwood (Joe), Gian Maria Volonte (Ramon Roho), Marianne Koch (Marisol), Jose Calvo (Silvanito), Mario Brega (Chico), Sieghardt Rupp (Esteban Roho), Antonio Prieto (Miguel Benito Roho), Margarita Lozano (Consuelo Baxter), Wolfgang Lukschy (John Baxter)
BRIEF REVIEW: Panos RetroshowcaseCom / retroshowcase.com

Οι "καουμπόικες" ταινίες είναι σε όλους μας γνωστά δημιουργήματα του Αμερικάνικου σινεμά και εξιστορούν διάφορα γεγονότα που έγιναν στην Άγρια Δύση, όπου ο Νόμος και η τιμή ήταν το πιστόλι. Εξιστορούν δύσκολες και σκληρές εποχές όπου οι άνθρωποι στις αρχές του 19ου αιώνα δεν ήξεραν καν αν θα ζουν την επόμενη μέρα, μιας και το "ξεκαθάρισμα" των όποιων διαφορών γινόταν είτε με την βορά των όπλων είτε με την αγχόνη.

Κατά την δεκαετία του 60, γεννήθηκε μια νέα κατηγορία ταινιών, προερχόμενων από την Ιταλική Cinecitta, η οποία ονομάστηκε "spaghetti western" (από το Ιταλικό μακαρόνι). Η κατηγορία αυτή, άφησε παρακαταθήκη ταινίες "διαμάντια" που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου και έκαναν όλους μας να μην βαριόμαστε να τις βλέπουμε και να τις ξαναβλέπουμε. Μια από αυτές τις, πραγματικά εκπληκτικές, ταινίες είναι και το "Για Μια Χούφτα Δολάρια", "A Fistful Of Dollars" στα Αγγλικά ή "Per Un Pugno Di Dollari" όπως είναι ο original τίτλος, η οποία ουσιαστικά αποτελεί την 1η ταινία μιας Τριλογίας που πρωταγωνιστεί ο Clint Eastwood και ονομάζεται "The Man With No Name"

H TAINIA
Η ταινία διαδραματίζεται σε μια πόλη όπου κυριαρχούν δυο μεγάλες οικογένειες και έχουν σκορπίσει τον τρόμο στους γύρω τους. Η μια οικογένεια είναι αυτή των Baxters που ασχολούνται με το λαθρεμπόριο όπλων και τον πρώτο λόγο τον έχει η σκληροτράχηλη (μα γοητευτική) Consuelo Baxter. Η γυναίκα αυτή κρατάει τις ισορροπίες στην οικογένεια αλλά και μάχεται για την κυριαρχία στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή. Ο σύζυγός της, John Baxter, είναι και ο Σερίφης της "νεκρής" αυτής πόλης, χωρίς όμως καμία ουσιαστική ισχύ.

Στην απέναντι ακριβώς μεριά, βρίσκεται το αρχοντικό των Rohos. Οι Rohos είναι μεξικάνικη οικογένεια λαθρεμπόρων ποτών και έχουν ως μοναδικό σκοπό να γίνουν οι άρχοντες ολόκληρης της περιοχής, βγάζοντας από την μέση όποιον σταθεί εμπόδιο. Τυπικός αρχηγός τους, είναι ο "λογικός" και μεγαλύτερος σε ηλικία, Miguel Roho. Όμως ο "φόβος και ο τρόμος" είναι ο Ramon, ένας αδίστακτος φονιάς και άσσος στο τουφέκι. Η πόλη είναι σχετικά ήσυχη, μέχρι που εμφανίζεται εκεί ο Joe, τυχοδιώκτης και εκτελεστής που μοναδικό σκοπό του έχει το χρήμα. Ο Joe, φοβερός στο "τράβηγμα πιστολιού", σαφώς και δεν γίνεται δεκτός εύκολα από τις δυο "καχύποπτες" οικογένειες κι' έτσι, καταστρώνει τα σχέδιά του για να πάρει το μέρος και των δυο, προκειμένου να ρέει το χρήμα προς όφελός του.
Έτσι λοιπόν, στην πόλη γίνεται ένας χαμός, με τον Joe να "συμμαχεί" πότε με τη μια και πότε με την άλλη οικογένεια και φυσικά να γεμίζει τις τσέπες του. Μοναδικός του φίλος, γίνεται ο ιδιοκτήτης του ερημωμένου μπαρ της πόλης, ο Silvanito και αργότερα μπαίνει στην παρέα και ο νεκροθάφτης της περιοχής, ο Piripero, που αν μη τι άλλο είναι ο μόνος που ... εργάζεται!

Τα υπόλοιπα τα αφήνω στην άκρη για να δείτε (όσοι δεν έχετε δει) αυτή την υπέροχη ταινία που προσφέρει άφθονη δράση, φοβερή ηθοποιία, με τον Clint Eastwood να μένει στην ιστορία ως ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς πιστολέρο που πέρασαν ποτέ από τη μεγάλη οθόνη, τον Gian Maria Volonte να δίνει "ρέστα" ως ο κακός της παρέας και την φοβερή ατμόσφαιρα να πλαισιώνεται από την εξαιρετική μουσική υπόκρουση του μεγάλου Ennio Morricone, που κατάφερε να συνθέσει πραγματικά απίστευτα soundtracks.

Η ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

Η ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΜΕ ΤΟΝ CLINT EASTWOOD...ΠΟΛΥΒΟΛΟ