Movies time by I-Sheep Gr #07 - The Last Shark
Τίτλος Ταινίας: The Last Shark (L' Ultimo Squalo)
Έτος: 1981
Casting: James Franciscus, Vic Morrow, Joshua Sinclair κ.α.
Brief Review: Panos PDial Retroshowcase / retroshowcase.com

Αχχχχ....καλοκαιράκι. Περίοδος για ξεκούραση, διασκέδαση και, φυσικά, κολύμπι!

Είπα κολύμπι ε; Προσωπικά κολυμπάω μέχρι εκεί που πατάω και μέχρι εκεί που βλέπω (όχι ότι θα ... σωθώ δηλαδή αλλά ΟΚ). Το απέραντο γαλάζιο είναι σίγουρα όμορφο και σε παρασύρει, μόνο που κρύβει μέσα του πολλές "παγίδες" για το ανθρώπινο (και αδύναμο όταν κολυμπάει) είδος.

Μύθους, δοξασίες, ιστορίες, μαρτυρίες αλλά και αλήθειες μπορεί να ακούσει κάποιος σε ολόκληρο τον κόσμο, σχετικά με ένα "ψαράκι" που θεωρείται η τέλεια φονική μηχανή και ο πιο αδυσώπητος κυνηγός της θάλασσας, που ουσιαστικά δεν έχει αντίπαλο. Αναφέρομαι στο μικρό ψαράκι που ακούει στο όνομα "Λευκός Καρχαρίας" (Great White Shark). Το ψάρι αυτό είναι τόσο μικρό, που μπορείς να το συγκρίνεις μόνο με μια Bentley (μιας και σε μήκος αλλά και σε βάρος, είναι σχεδόν τα ίδια). Πρόκειται για ένα πραγματικό "θηρίο" της φύσης που κατάφερε να επιβιώσει εδώ και εκατομμύρια χρόνια (μαζί με τους κροκόδειλους) τη στιγμή που πολλά άλλα είδη εξαφανίστηκαν σε μια νύχτα.

Το συγκεκριμένο είδος (όπως και οτιδήποτε άλλο προκαλεί δέος στον πλανήτη που ζούμε), κέντρισε το ενδιαφέρον και την φαντασία πολλών συγγραφέων, σεναριογράφων αλλά και σκηνοθετών με αποτέλεσμα να το φέρουν "πρόσωπο με πρόσωπο" με το φιλοθεάμον κοινό, κάπου στο 1975, όταν γυρίστηκε η φοβερή και τρομερή ταινία "Jaws" (Τα Σαγόνια Του Καρχαρία) που έκανε εκατομμύρια ανθρώπων να φοβούνται να κολυμπήσουν πέρα από τις σημαδούρες! Η εν λόγω ταινία έσπασε τα ταμεία στο box office των ΗΠΑ αλλά και σε πολλές άλλες χώρες και, ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, μια τέτοια επιτυχία δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορη μια άλλη μεγάλη βιομηχανία θεάματος, αυτή της Ιταλίας!
    
Έτσι, 5 χρόνια μετά το "Jaws", το 1981, η Ιταλική εταιρεία Film Ventures αποφάσισε να δημιουργήσει τον δικό της "εφιάλτη" που θα στοίχειωνε τον ύπνο των θεατών. Και ... εγένετο η ταινία που ονομάστηκε "The Last Shark" ("L' Ultimo Squalo "ο original τίτλος) ή αλλιώς "Στα Δόντια Του Τελευταίου Καρχαρία" που γνωρίσαμε στη χώρα μας (σε βιντεοκασέτα).

Πρόκειται για μια ταινία που ουσιαστικά ξεχάστηκε στο βάθος των χρόνων και έμεινε γνωστή μόνο σε πολύ λίγους...καθώς είχε και νομικά "τρεχάματα" με τους δημιουργούς του "Jaws" για ... "cLoypyrights"

ΩΡΑ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ!

ΣΕΝΑΡΙΟ: Εδώ δεν έχουμε κάτι το ασυνήθιστο ή το εξεζητημένο (όπως στις shark movies του σήμερα). Στην ταινία αυτή, ακολουθείται η παλιά κλασική συνταγή του "Jaws".

Όλα κυλάνε όμορφα στο ήσυχο και παραθαλάσσιο Port Harbor που βρίσκεται λίγο έξω από το Eagle Rock. Η "ύποπτη" αυτή ησυχία όμως δεν θα κρατήσει για πολύ καθώς ένας τεράστιος λευκός καρχαρίας (που προφανώς έχασε τα νερά του) εμφανίζεται στην θαλάσσια περιοχή, απειλώντας τις ζωές των λουόμενων (έφαγε πρώτα μερικούς και του καλάρεσε βασικά και είπε να μείνει).

Η κωμόπολη βρίσκεται εν όψει εορτασμών και εκδηλώσεων με θαλάσσιους αγώνες, ενώ ο δήμαρχος William Wells (Joshua Sinclair), παρά την μυστήρια εξαφάνιση ενός επαγγελματία surfer, φαίνεται δύσπιστος απέναντι στις "μυθοπλασίες" των άλλων! Μέχρι που βιώνει και ο ίδιος την φοβερή επίθεση του τέρατος που έκανε όλο το θαλάσσιο πάρτι σκέτη...κόλαση! Τα μέτρα ασφαλείας δεν τελεσφόρησαν (καθότι το ψαράκι παραήταν μεγάλο...και πολύ πεινασμένο). Αυτή τη φορά αναλαμβάνουν δράση ο συγγραφέας Peter Benton (James Franciscus) και ο κυνηγός καρχαριών Ron Hamer (Vic Morrow), ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Όμως δεν θα επεκταθώ άλλο στην ταινία, γιατί μετά δεν πρόκειται να την δείτε. No more spoiling!

Απλά σημειώστε ότι η μάχη, αναμένεται πολύ άγρια.

ΓΕΝΙΚΑ: Παρά την έλλειψη των εκατομμυρίων US$ που διακρίνουν μια ταινία του Hollywood, οι Ιταλοί κατάφεραν να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα τρομακτική, με την μουσική της ταινίας να σου μένει χαραγμένη στον εγκέφαλο για χρόνια. Οι ηθοποιοί πείθουν με την απόδοσή τους και ο "καρχαριάκος" είναι αρκετά καλοφτιαγμένος, αν λάβουμε υπόψη μας τα τεχνικά μέσα που υπήρχαν τότε.

ΟΚ ΟΚ ... μην με μαλώνετε ... ! Δείτε την από Σεπτέμβριο-Οκτώβριο!!

ΠΕΙΝΑΑΑΩΩΩΩΩ!!!
 

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΤΑΙΝΙΑ (GR SUBS)