Οδηγός αγοράς PC Monitor
Όλοι μας τον τελευταίο καιρό έχουμε ''θαμπωθεί'' με τις νέες Gaming οθόνες. Τα HZ και τα Panel δίνουν και πέρνουν, μπερδεύοντας την κατάσταση ακόμα πιο πολύ. Όμως πριν προβείτε στην αγορά στην αγορά μίας οθόνης, θα πρέπει να ελέγξετε μερικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα τον χρόνο απόκρισης, τη γωνία θέασης, την ανάλυση και άλλα πολλά. Τα περισσότερα από αυτά τα χαρακτηριστικά σχετίζονται άμεσα με το είδος του πάνελ που χρησιμοποιεί η οθόνη.

Ο παρακάτω ''mini'' οδηγός που σθα προσπαθήσει να σας ξεμπλέξει από το δειλιμα της επιλογής panel. Πάμε να δούμε αναλυτικά λοιπόν τα τρία είδη πάνελ που κυκλοφορούν:

IPS PANEL

Ίσως το πιο κοινό από όλα τα πάνελ. Προσφέρει πολύ πίστα χρώματα, καλές γωνίες θέασης και υψηλή αντίθεση. Το αρνητικό στα IPS είναι ο υψηλότερος χρόνος απόκρισης που μαζί ρυθμό ανανέωσης που διαθέτουν, τα καθιστούν ακατάλληλα για έναν competitive Gamer.

TN PANEL

Στον αντίποδα βρίσκουμε τα TN πάνελ με τα λιγότερο πίστα χρώματα, τις κακές γωνίες θέασης που αντιθέτως όμως έχουν εκπληκτικές επιδόσεις στον ρυθμό ανανέωσης και στον χρόνο απόκρισης. Κάτι που τα κάνει τα ιδανικά για fps παιχνίδια.

VA PANEL

Για όσους θέλουν κάτι και από τα δύο προηγούμενα πάνελ, ευτυχώς υπάρχει λύση και ακούει στο όνομα VA πάνελ. Στα χαρακτηριστικά τους τώρα, βρίσκουμε πολύ καλούς χρόνους απόκρισης όσο και ρυθμούς ανανέωσης, θυσιάζοντας από λίγο έως και καθόλου την ποιότητα της εικόνας. Το μεγάλο μειονέκτημα σε αυτά τα πάνελ, είναι η χρήση σε ένα εντελώς σκοτεινό χώρο ή απλά σε βραδινές ώρες. Τότε είναι πολύ πιθανό να βλέπετε ενοχλητικές αντανακλάσεις στην οθόνη σας.
Και τώρα είστε έτοιμοι να αγοράσετε την κατάλληλη οθόνη που θα ταιριάζει στα μέτρα σας. Θα χαρούμε να μας αναφέρετε στα σχόλια τι επιλογή κάνατε.