Golden Axe
Το 1989 υπήρξε έτος όπου το gaming είχε την τιμητική του με πολλούς αξιόλογους τίτλους, που έγιναν all time classics στα ηλεκτρονικά με τα δεκάρικα. Ένας από αυτούς ήταν (και είναι) το φοβερό GOLDEN AXE από την SEGA.

Το Golden Axe ανήκει στην κατηγορία των action slash 'em up, δηλαδή των παιχνιδιών που προχωράς και σφάζεις ό,τι κινείται γύρω σου. Το στυλ, τα γραφικά και ο τρόπος που παίζεται, θυμίζουν παιχνίδια τύπου Double Dragon ή Final Fight, με τη διαφορά ότι στο συγκεκριμένο παιχνίδι δεν αμυνόμαστε και δεν σκοτώνουμε με γυμνά χέρια, παρά καταστρέφουμε τα πάντα με "καυτό ατσάλι"! 


ΣΕΝΑΡΙΟ

Η ιστορία του Golden Axe εκτυλίσσεται σε μια φανταστική χώρα που ονομάζεται Yuria (ναι ξέρω, ακούγεται σαν το "γιούργια" που λέμε όταν κάνουμε πόλεμο). Σε αυτή την -κατά τ' άλλα όμορφη- χώρα, τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά, καθώς ένας αιμοδιψής πολέμαρχος ονόματι Death Adder έχει "απλώσει" τα χέρια του σε ένα πανίσχυρο μαγικό όπλο (το Χρυσό Τσεκούρι που χαρίζει αθανασία στον κάτοχό του) και έχει εξαπολύσει τους πολεμιστές του για να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος (πόσο ... πρωτότυπο σενάριο έτσι;)

Και ενώ ο Death Adder σπέρνει τον τρόμο και τον πανικό, μαζί με τους "αυλικούς" του, κάνει το λάθος και δολοφονεί συγγενικά πρόσωπα των τριών βασικών χαρακτήρων. Ω ναι, στο Golden Axe μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε τρεις διαφορετικούς πολεμιστές, με τον κάθε ένα να έχει την δική του ιστορία ... πόνου.


Sega Mega  Drive Gameplay Sample Video:

Ο πρώτος χαρακτήρας είναι ο Ax Battler, ένας θεόρατος τύπος αλά Arnold Schwarzenegger στην ταινία Conan The Barbarian (ταινιάρα) που είχε την ατυχία να χάσει την μητέρα του από τα χέρια των ακόλουθων του Death Adder και τώρα διψάει για εκδίκηση κραδαίνοντας τα τεράστια σπαθιά του. Ο δεύτερος χαρακτήρας είναι ο Gilius The Thunderhead, ένας βραχύσωμος άνδρας (νάνος) που μοιάζει με Viking. Ο Gilius έχασε τον αδερφό του και, παρά το μικρό του μπόι, μόλις πιάνει το τσεκούρι του γίνεται πραγματικά ... αδυσώπητος! Και πάμε τώρα στον τρίτο και τελευταίο χαρακτήρα του Golden Axe, την πανέμορφη αμαζόνα Tyris Flare. Η Tyris θρηνεί και αυτή τον χαμό των δικών της ανθρώπων (των γονιών της) ... με υπαίτιο πάλι τον Death Adder και έχει αποφασίσει να τα βάλει δυναμικά μαζί του, χωρίς δισταγμό ή έλεος!

Οι τρείς ήρωες, λοιπόν, πρέπει να ταξιδέψουν στην Yuria, ανεβαίνοντας αρχικά σε ένα ... κινούμενο χωριό που έχει μορφή χελώνας (!!), κατόπιν να μεταβούν σε ένα άλλο χωριό ... ιπτάμενο αυτή τη φορά καθώς έχει μορφή αετού (!!) και να πολεμήσουν ανελέητα τους εχθρούς που επιτίθενται κατά κύματα, να απελευθερώσουν τα χωριά και εν τέλει να φτάσουν στο κάστρο του Death Adder για να του πάρουν το "Χρυσό Τσεκούρι" αλλά και ... το κεφάλι! Απλά τα πράγματα!
 
GOLDEN AXE - 3 Different 16bit Versions (Atari ST, Commodore Amiga, Sega Mega Drive / Genesis):

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 

Είπα πιο πάνω "απλά τα πράγματα" έτσι; Κι' όμως, τα πράγματα είναι απλά μόνο στην αρχή, διότι στην πορεία το παιχνίδι δυσκολεύει αρκετά. Ευτυχώς όμως που το Golden Axe υποστηρίζει και mode με 2 παίκτες μαζί ανεβάζοντας τη διασκέδαση -και τις πιθανότητες επιβίωσης- στα ύψη. Στο Golden Axe διασκεδάζεις προχωρώντας, σφάζοντας, προχωρώντας, ξανά σφάζοντας και ούτω καθεξής. Σε κάθε τέλος του stage περιμένουν -όπως πάντα- οι κλασικοί "μεγάλοι κακοί" για τους σκοτώσουμε και να πάμε παρακάτω. Ο κάθε χαρακτήρας έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αντίστοιχα. Ο Ax χτυπάει γρήγορα λόγω των διπλών σπαθιών του, ο μικρόσωμος Gilius χτυπάει δυνατά με το τσεκούρι του ενώ η κούκλα Tyris είναι πιο ευέλικτη στις κινήσεις της. Τα βασικά τους μειονεκτήματα συνδέονται βασικά με την διάρκεια και το κόστος των μαγικών τους ικανοτήτων.

Atari ST Gameplay Sample Video:

Ακριβώς όπως το έγραψα! Εκτός από το "ατσάλι", τα τρία παιδιά έχουν και μαγικές ικανότητες τις οποίες μπορούμε να ενεργοποιήσουμε μόλις στριμωχτούμε για τα καλά. Για παράδειγμα, η Tyris μπορεί να εξαπολύσει φωτιά! Μονό που οι μαγικές δυνάμεις έχουν και το κόστος τους! Αλλά στο τέλος του κάθε stage, στην μικρή κατασκήνωση που οι ήρωες ξεκουράζονται, εμφανίζονται κάτι πολύ μικρά πλάσματα που κουβαλούν στους ώμους σακίδια γεμάτα με καλούδια για αύξηση της ενέργειας αλλά και του αποθέματος της μαγικής επίθεσης. Εκεί, θα πρέπει να δράσουμε γρήγορα κυνηγώντας τα μικρά αυτά πλάσματα, γιατί το κάθε χτύπημα πάνω τους "μετράει" πολύ!

Το ταξίδι των ηρώων γίνεται με τα πόδια (όπως και στα περισσότερα ανάλογα παιχνίδια άλλωστε) όμως στο Golden Axe υπάρχει μια μικρή ... "έκπληξη". Κατά διαστήματα εμφανίζονται εχθροί καβάλα σε κάτι πλάσματα που μοιάζουν με δράκους (έναν μπλε και έναν πράσινο). Η διαφορά τους είναι ότι μπλε δράκος "ξερνάει" φωτιά και σε κάνει μπάρμπεκιου από μικρή απόσταση ενώ ο πράσινος πυροβολεί magma και σε χτυπάει από μακριά! Επίσης, υπάρχει και ένα "μυστήριο" πλάσμα με ... ράμφος (!!) που μπορεί να χρησιμοποιήσει την ουρά του για να σε τρελάνει στη "σφαλιάρα". Μόνο που, αν σκοτώσουμε τους αναβάτες τους, τα τερατάκια αυτά μπορούν να γίνουν (έστω και για λίγο) τα "άλογά" μας (με ό,τι συνεπάγεται αυτό).

Τα υπόλοιπα, επί της οθόνης!     

Commodore Amiga Gameplay Sample Video:


ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Το Golden Axe είναι ένα ιδιαίτερα όμορφο παιχνίδι! Η πρωτότυπη έκδοσή του στα ηλεκτρονικά, πραγματικά είχε κάψει καρδιές το 1989. Για καλή μας τύχη, η μεταφορά που έγινε το 1990 στα δικά μας "σπιτικά" μηχανήματα (και ειδικά στα 16bit) ήταν τουλάχιστον επιτυχημένη.

Τα γραφικά στο Mega Drive (παιδί της SEGA κι' αυτό άλλωστε) είναι πολύ κοντά στην coin-op έκδοση και αποδίδει όμορφα (αν και κάπως ... μουντά) χρώματα, απρόσκοπτη και ομαλή κίνηση, ευφάνταστα backgrounds και πολύ καλοφτιαγμένους χαρακτήρες (που είναι μάλιστα και σε ποικίλα μεγέθη, από απλές Αμαζόνες μέχρι γίγαντες). Η μουσική επένδυση είναι σχεδόν ίδια με την αυτή του coin-op ενώ τα ηχητικά εφέ του πρωτότυπου έχουν μεταφερθεί με πιστότητα στο Sega Mega Drive και μάλιστα με πολύ καλή ποιότητα στο sampling.

Οι υπόλοιπες μεταφορές του Golden Axe, τόσο στα 16bit όσο και στα "πιο αδύναμα" 8bit μηχανήματα, έχουν εκτελεστεί μια χαρά (τηρουμένων και των hardware περιορισμών φυσικά). Αναφορικά στα 8bit, για μένα η καλύτερη μεταφορά έχει γίνει -που αλλού;- στο Sega Master System (το άλλο παιδί του Ιαπωνικού gaming κολοσσού). Δείτε τα videos παρακάτω και απολαύστε την πολύ καλή δουλειά που έκανε η Sega στις home μεταφορές από το πανίσχυρο Sega System 16 coin-op.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (SEGA MEGA DRIVE):
Γραφικά: 8/10, Ήχος 8/10, Gameplay 9/10

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Υπεύθυνοι Developing / Publishing: Sega
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 1989 (coin-ops), 1990 (home systems)
Είδος: Action slash 'em up
Εκδόσεις: Sega Mega Drive, Master System, Amiga, Atari ST, Amstrad CPC, ZX Spectrum, C64, PC Engine, PC MS-DOS. 
Δοκιμή Review: Sega Mega Drive
Παρουσίαση: Panos RetroshowcaseCom / retroshowcase.com