Retro Games Review: Bubble Bobble
το γνωστό σε όλους μας intro
ΟΚ, στον χώρο των old-school games τα shoot 'em ups είναι φουλ αδρεναλίνη και σε κρατάνε σε εγρήγορση, τα action games είναι εντυπωσιακά σε γραφικά και ήχο ενώ τα adventure games σου "στύβουν" τον εγκέφαλο με την ίντριγκά τους! Όμως υπάρχουν και κάποια άλλα παιχνίδια του παρελθόντος που είναι τόσο όμορφα και τόσο εθιστικά και μάλιστα μέσα από την ίδια τους την απλότητα! Ένα από αυτά είναι και το παιχνίδι που ονομάζεται Bubble Bobble. Ναι! Το συγκεκριμένο παιχνίδι έκανε την παρθενική του εμφάνιση στον κόσμο του gaming το 1986 (πριν από 33 χρόνια!!) στις αίθουσες των ηλεκτρονικών (βλέπε: στα "ουφάδικα"), από την μεγάλη (και τρανή) Taito. Πλήθη κόσμου, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, έπαιζαν Bubble Bobble ατελείωτες ώρες και ξόδευαν (ο καθένας ξεχωριστά) χιλιάδες Δραχμές, Μάρκα, Λίρες, Λιρέτες, Πεσέτες, Δολάρια, Γιεν (και οποιοδήποτε άλλο νόμισμα υπήρχε εκείνη την εποχή). Το Bubble Bobble (ή αλλιώς το "Μπούμπλε Μπούμπλε", όπως το λέγαμε πιτσιρικάδες) ανήκει στην κατηγορία "platform" (ή αλλιώς στα "διασκεδαστικά", όπως επίσης λέγαμε εκείνη την εποχή) και είναι ένα παιχνίδι που το ξέρουν ακόμα και οι...πέτρες, αρσενικές και θηλυκές!

ATARI ST GAMEPLAY VIDEO:

ΣΕΝΑΡΙΟ

Το σενάριο έχει ως βασικούς πρωταγωνιστές δυο νεαρά αγόρια, τον Bub και τον Bob, που ζούσαν χαρούμενα και ξέγνοιαστα μαζί με τα κορίτσια τους σε κάποια φανταστική χώρα. Μέχρι που κάποιος ονόματι Baron Von Blubba (άκου όνομα) έβαλε τα παιδιά "στο μάτι" και θέλησε να τους κάνει τον βίο αβίωτο, για τους δικούς του λόγους (που μας είναι άγνωστοι)! Η χώρα στην οποία ζουν ο Bub και ο Bob, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια απειλή που έρχεται από το πουθενά και απαιτεί -τι άλλο- την απόλυτη κυριαρχία! Πίσω από αυτή την απειλή, εμπνευστής είναι ο Blubba ενώ πρωτεργάτης (και δεξί του χέρι) είναι μια τεράστια αρσενική μέλισσα (ο Giant Bee Master) που ρίχνει ένα ξόρκι στα δυο αγόρια και τα μεταμορφώνει σε...δεινοσαυράκια που βγάζουν "φούσκες" από το στόμα τους! (Πολλή φαντασία είχε ο Fukio Mitsuji που το σκέφτηκε! Ήταν πολύ μπροστά μιλάμε ο τύπος!) Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Von Blubba έδωσε εντολή στους δικούς του ανθρώπους (...στα δικά του "τερατάκια" ήθελα να πω) να απαγάγουν τα δυο κορίτσια (την κοπέλα του Bub και την κοπέλα του Bob). Από το σημείο αυτό, ξεκινάει η περιπέτεια των δυο αγοριών (και το γλυκό μαρτύριο του κάθε παίκτη), καθώς θα πρέπει να περάσουν από 100 πίστες για να σώσουν τις αγαπημένες τους και -φυσικά- να "σπάσουν" την κατάρα του βαρόνου και να πάρουν πίσω την ανθρώπινη μορφή τους. Εντάξει...το σενάριο "σκίζει" για platform game έτσι;         
Στιγμές Gameplay

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Το Bubble Bobble είναι (όπως είπα και πιο πάνω) platform game, που σημαίνει ότι ο Bub (ή ο Bub μαζί με τον Bob) θα πρέπει να πηδάει από πλατφόρμα σε πλατφόρμα προκειμένου να εξουδετερώσει τα κακά πλασματάκια του Giant Bee Master, με μοναδική προστασία τις...φούσκες του (περίεργο όπλο πραγματικά!) Και πως σκοτώνουμε όλα αυτά τα χαριτωμένα, χιουμοριστικά αλλά και επικίνδυνα sprites που κατακλύζουν την οθόνη του Bubble Bobble; Μα είναι απλό: Τα παγιδεύουμε μέσα στις φούσκες και μετά τις σπάμε με την ουρά μας ή πηδάμε πάνω τους (αυτό κι αν ήταν περίεργο εκείνη την εποχή που οι περισσότεροι gamers είχαν συνηθίσει στα σπαθιά και στα πολυβόλα!) Η κάθε πλατφόρμα (ή πίστα αν θέλετε) έχει το δικό της σχήμα, τα δικά της "ράφια" που μπορούμε να ανεβούμε αλλά και τα δικά της "νεκρά" σημεία που θα πρέπει να προσέχουμε γιατί είναι παγίδες. Το ίδιο συμβαίνει και με τις στρατιές του Giant Bee Master, οι οποίες διαφέρουν σε μορφές, σε μέγεθος, σε μοτίβα κίνησης αλλά και σε επίπεδο δυσκολίας. Ο σκοπός στην κάθε πίστα είναι να τερματιστεί εντός συγκεκριμένου χρονικού ορίου καθώς, αν περάσει αρκετή ώρα, εμφανίζεται ο..."Χάρος" (ή η "Χαρίκλεια" για τους 40+), ένα sprite που μοιάζει με νεκροκεφαλή νυφίτσας (!) και δεν μπορούμε να σκοτώσουμε με τίποτα (εκείνο όμως μπορεί άνετα να σκοτώσει εμάς)! Ως είναι φυσικό, ένα τέτοιο παιχνίδι δεν θα μπορούσε να μην έχει και τα ανάλογα bonuses. Μαζεύοντας πόντους, παίρνουμε έξτρα ζωές (π.χ. την πρώτη extra ζωή την αποκομίζουμε στους 30.000 πόντους) ενώ όσο αυξάνονται οι πόντοι, αυξάνονται και οι εκπλήξεις (π.χ. αν δεν χάσουμε ζωή μέχρι τις 100.000, έχουμε "Διαμαντό-πιστα" που δίνει πολλά extras!) Επίσης, αφήνοντας ανέπαφες τις τελευταίες φούσκες στις οποίες έχουμε παγιδέψει μέσα κάποιο "εχθρικό" sprite, εμφανίζονται μετά από λίγο ποικίλα power ups και διάφορά άλλα καλούδια που βοηθούν στην αποπεράτωση αυτού του -κατά τ' άλλα δύσκολου- παιχνιδιού. Για να κάνει κάποιος φούσκα θα πρέπει να μασάει τσίκλα, σωστά; Σωστά! Αυτό ακριβώς κάνουμε και στο Bubble Bobble! Επομένως, μερικά από τα πιο ζωτικά bonuses είναι οι πιο "εξελιγμένες"...τσίκλες (η μια δίνει rapid fire ενώ η άλλη καλύπτει μεγαλύτερη απόσταση στην ευθεία). 

Η φούσκα έχει τις εξής τρεις χρήσεις: Χρησιμεύει ως όπλο για να παγιδεύουμε και να σκοτώνουμε κάθε sprite που μας απειλεί, χρησιμεύει ως "ασανσέρ" για να ανεβαίνουμε στις πιο απρόσιτες πλατφόρμες και, χρησιμεύει επίσης στην συγκέντρωση πόντων. Μερικά ακόμα bonuses είναι το "παπουτσάκι" που μας κάνει πιο γρήγορους, οι "κεραυνοί" ή ο "σταυρός" που σαρώνουν την πίστα και σκοτώνουν με τη μια κάθε εχθρό μεταμορφώνοντάς τον σε διαμάντι (ίσον περισσότεροι πόντοι), η "μπουκάλα" που εξαφανίζει τους εχθρούς και μας αφήνει πολλά μπουκαλάκια για να τα μαζέψουμε εντός συγκεκριμένης αντίστροφης μέτρησης καθώς και η πολυπόθητη "ομπρέλα" που μας βοηθάει να περνάμε ορισμένες πίστες χωρίς καν να πολεμήσουμε. Εξίσου σημαντική με την ομπρέλα είναι και η λέξη "EXTEND" που θα πρέπει να σχηματίσουμε μαζεύοντας τα ανάλογα γράμματα, για να πάμε στην επόμενη πίστα χωρίς μάχη. Υπάρχουν πολλά ακόμα bonuses στο Bubble Bobble, όμως δεν θα σας τα αναλύσω εδώ (για να ανακαλύψετε και μερικά παίζοντας, ειδικά όσοι δεν έχετε παίξει ποτέ το παιχνίδι πάνω από μια ή δυο φορές). Κλείνοντας, να αναφέρω ότι το παιχνίδι υποστηρίζει και 2-players game (που είναι και πιο θεμιτό καθώς σε single player είναι αδύνατον να τερματιστεί).                


SHARP X68000 (ARCADE PERFECT) GAMEPLAY VIDEO:

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Πολύχρωμο, χαριτωμένο, γρήγορο και απόλυτα εθιστικό είναι οι λέξεις που μου έρχονται στο μυαλό κάθε φορά που ακούω το όνομα "Bubble Bobble"! Το συγκεκριμένο "παιδί" της Taito δεν προσφέρει τα φοβερά γραφικά και τον απίστευτο στερεοφωνικό ήχο που είχαμε και έχουμε δει σε άλλα παιχνίδια της εποχής. Είναι όμως φτιαγμένο για έναν και μοναδικό σκοπό: Την απόλυτη διασκέδαση! Τα γραφικά του μοιάζουν απλοϊκά αλλά την ίδια στιγμή είναι και πολύ όμορφα. Η κάθε πίστα έχει τα δικά της χρώματα και "έξυπνα" σχήματα και τους δικούς τις τύπους εχθρικών sprites! Η δε κίνηση των sprites (τουλάχιστον στους 16bit υπολογιστές) είναι τόσο γρήγορη και ομαλή που πολλές φορές δεν τα προλαβαίνεις. H έκδοση για τον Atari ST στον οποίο έπαιξα (για πολλοστή φορά) το παιχνίδι, έχει γίνει μια αρκετά επιτυχημένη μεταφορά από το coin-op! Η δε μουσική του Bubble Bobble, δημιούργημα του Tadashi Kimijima, είναι πραγματικά ανεπανάληπτη και μένει αξέχαστη όσα χρόνια κι' αν περάσουν (δείτε τα ανάλογα βίντεο πιο κάτω).

ΓΕΝΙΚΑ

Το Bubble Bobble είναι ένα παιχνίδι που έκανε το ντεμπούτο του το 1986 στα coin-ops και από το 1987 και μετά μεταφέρθηκε σχεδόν σε κάθε υπολογιστή ή κονσόλα του παρελθόντος όπως είναι ο ZX Spectrum, ο Amstrad CPC, ο Commodore 64/128, o MSX, o BBC Micro, η Amiga, ο Atari ST, το Ιαπωνικό Sharp X68000 κ.α! Αξίζει να σημειωθεί ότι το Bubble Bobble τιμήθηκε και από πολλά άλλα gaming συστήματα του πιο πρόσφατου παρελθόντος όπως είναι το Sony Playstation, το Sega Saturn το XBOX, το Playstation 2 και άλλα! Η αναβίωσή του και στις επόμενες γενιές, μας "φωνάζει" από μόνη της ότι το Bubble Bobble ήταν, είναι και θα είναι, ένα από τα παιχνίδια "διαμάντια" στην ιστορία του video gaming.     

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ATARI ST: Γραφικά: 7/10, Ήχος 8/10, Gameplay 9/10

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Υπεύθυνοι Developing / Publishing: Taito
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 1986 (coin op), 1987 στους home computers
Είδος: Platform
Εκδόσεις: Amstrad CPC, Commodore 64, ZX Spectrum, Commodore Amiga, Atari ST, PC MS-DOS, BBC Micro, MSX, Sharp X68000, Master System, NES, Game Boy, Sega Saturn, Sony Playstation κ.α.
Δοκιμή Review: Atari ST
Παρουσίαση: Panos RetroshowcaseCom / retroshowcase.com