Σήμερα θα προσπαθήσουμε να σας πούμε δύο λόγια αναφορικά με την 3D εκτύπωση ή αλλιώς 3D Printing. Μία καινοτομία που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους καθημερινά εξαιτίας των δυνατοτήτων που προσφέρει.

Τι είναι η εκτύπωση 3D;

Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μια διαδικασία παραγωγής φυσικών αντικειμένων από ψηφιακό σχέδιο.Υπάρχουν ποικίλες τεχνολογίες και υλικά εκτύπωσης 3D με τα οποία μπορείτε να εκτυπώσετε αλλά όλα βασίζονται στην ίδια αρχή: ένα ψηφιακό μοντέλο μετατρέπεται σε ένα στερεό τρισδιάστατο φυσικό αντικείμενο προσθέτοντας το στρώμα υλικού σε στρώμα.

 

Κάθε εκτύπωση 3D ξεκινά ως ένα 3D μοντέλο από τον υπολογιστή σας

Από εδώ και πέρα η διαδικασία εκτύπωσης ποικίλλει ανάλογα με την τεχνολογία, ξεκινώντας από επιτραπέζιους εκτυπωτές που λιώνουν ένα πλαστικό υλικό και το τοποθετούν σε μια πλατφόρμα εκτύπωσης καταλήγοντας σε μεγάλες βιομηχανικές μηχανές που χρησιμοποιούν λέιζερ για την επιλεκτική τήξη της μεταλλικής σκόνης σε υψηλές θερμοκρασίες.


Η εκτύπωση μπορεί να διαρκέσει ώρες για να ολοκληρωθεί ανάλογα με το μέγεθος ενώ εκτυπωμένα αντικείμενα συχνά υποβάλλονται σε επεξεργασία για να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
 

Τα διαθέσιμα υλικά ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του εκτυπωτή συνήθως κυμαίνονται από πλαστικό, καουτσούκ, μέταλλα και κράματα ενώ όλο και περισσότερα υλικά εμφανίζονται στην αγορά κάθε χρόνο.
Τέλος τρισδιάστατη εκτύπωση θεωρείται από πολλούς ως μια νέα «φουτουριστική» έννοια ενώ στην πραγματικότητα χρησιμοποιείτε εδώ και πάνω από 30 χρόνια.


Η ομάδα του I-Sheep Gr εδώ και ένα χρόνο ασχολείται με το 3D Printing με πολύ όμορφα αποτελέσματα όπως θα δείτε και παρακάτω: