Οδηγός για Σωστό Cable Management

Σήμερα θα σας μιλήσουμε σχετικά με το Cable Management (διαχείριση καλωδίων) στο case του υπολογιστή και πως αυτό μπορεί να βοηθήσει συνολικά το σύστημα σας.

Τι είναι το Cable Management και ποιος είναι ο στόχος του;

Ως Cable Management ορίζεται η σωστή διαχείριση των εσωτερικών καλωδίων του υπολογιστή (desktop) και το οποίο σας προσδίδει τα παρακάτω πλεονεκτήματα:
  • - Αισθητική βελτίωση του build σας
  • - Καλύτερο Airflow του case
  • - Επιμήκυνση της ζωής του υπολογιστή σας
Πιο συγκεκριμένα ο στόχος του Cable Management είναι να μην παρεμβάλλεται τίποτα στα λειτουργικά μέρη του υπολογιστή, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερη ροή του αέρα (airflow) μέσα στο κουτί. Πάμε να δούμε τώρα κάποια παραδείγματα καλό και κακού Cable Management:

Εάν o υπολογιστής σας είναι κάπως έτσι:
Τότε πρέπει να δώσετε προσοχή στις παρακάτω συμβουλές μας έτσι ώστε να γίνει κάπως έτσι:


Πως κάνουμε το Cable Management και τι θα χρειαστούμε;

Γενικά το cable management είναι σχετικά ανέξοδο και σε αυτό το μοτίβο θα κινηθούμε και εμείς, αφού το μόνο που θα χρειαστούμε είναι μερικά zips (δεματικά).

Προετοιμασία του υπολογιστή. 

  1. 1. Αποσυνδέουμε όλες τις παροχές ρεύματος (δηλαδή τα καλώδια) του υπολογιστή για να μην έχουμε καμία επαφή με ηλεκτρισμό.
  2. 2. Ανοίγουμε το case (κουτί) και από τις δύο πλευρές.
  3. 3. Εάν έχει αρκετή σκόνη καθαρίζουμε όσο μπορούμε χωρίς να χρησιμοποιούμε υγρά (θα αναλύσουμε σε άλλο άρθρο για τον καθαρισμό του εσωτερικού του υπολογιστή).
  4. 4. Τέλος αποσυνδέουμε όλα τα καλώδια από την μητρική του υπολογιστή (για τους πιο αρχάριους καλό θα ήταν να τραβήξετε καμία φωτογραφία για να μην χαθείτε στην επανασύνδεση τους).

Εφαρμογή του cable management

Αφού έχουμε κάνει όλα τα παραπάνω ξεκινάμε τη τακτοποίηση.
Εάν το case σας είναι καινούργιο όλα τα καλώδια πρέπει να περαστούν στο πίσω μέρος της motherboard (εάν όχι περιμένετε λιγάκι) κάπως έτσι:
Το case λογικά θα έχει εισόδους για τα καλώδια.
Από τις δύο αυτές εισόδους θα περάσετε τα καλώδια που είχατε φέρει πίσω. Ανάλογα με το ύψος της σύνδεσης σας θα επιλέξετε την σωστή είσοδο.
Τέλος αφού συνδέσετε όλα τα καλώδια του υπολογιστή σας τα δένετε με zip (μπροστά και πίσω) έτσι ώστε να ομαδοποιηθούν και να τακτοποιηθούν.
Τώρα εάν έχετε παλιό case μην αγχώνεστε γιατί υπάρχει λύση. Στα πιο παλιά case αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δέσουμε κατά ομάδες ανάλογα με την προέλευση τα καλώδια έτσι ώστε να τα απομακρύνουμε από την μητρική και τις εισόδους και εξόδους του αέρα.
Κάπως έτσι:
Τέλος εάν έχουμε καλώδια ή και συσκευές που δεν χρησιμοποιούνται τα αφαιρούμε ή τα ''κρύβουμε'' έτσι ώστε να μην μπλοκάρουν τη ροή του αέρα.

Ελπίζουμε να βοηθήσαμε αρκετά και να χαρείτε τους πλέον ''όμορφους'' υπολογιστές σας.
Παραμένουμε στη διάθεση σας στα σχόλια από κάτω για οποιαδήποτε απορία σχετικά με το θέμα.

Παραμείνετε συντονισμένοι στο I-Sheep Gr για περισσότερα Guides που θα σας λύσουν τα χέρια!!!

Παρουσίαση & Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ζορμπάς (akmincity)

Δημοσίευση σχολίου

To Top