Cable Management

Όλοι έχετε ακούσει τον όρο Cable Management (διαχείριση καλωδίων) και πιο συγκεκριμένα για το case του ηλεκτρονικού σας υπολογιστή. Στον παρακάτω οδηγό θα βρείτε συμβουλές για τη σωστή διάχειριση των καλωδίων και πως αυτή βοηθάει συνολικά το σύστημα σας.

Τι είναι το Cable Management και ποιος είναι ο στόχος του;

Ως Cable Management ορίζεται η σωστή διαχείριση των εσωτερικών καλωδίων του υπολογιστή (desktop) και το οποίο σας προσδίδει τα παρακάτω πλεονεκτήματα:
  • Αισθητική βελτίωση του εσωτερικού του συστήματος σας.
  • Καλύτερη κυκλοφορία του αέρα εσωτερικά του case σας (airflow), που σαν αποτέλεσμα έχει τις χαμηλότερες θερμοκρασίες εντός του συστήματος.
  • Μείωση ποσότητας σκόνης μέσα στο case.

Παραδείγματα Cable Management:

Αφού είδαμε παραπάνω τα πλεονεκτήματα, πάμε να δούμε κάποια παραδείγματα σωστού και λάθους Cable Management:

Εάν o υπολογιστής σας είναι κάπως έτσι:



Τότε πρέπει να δώσετε προσοχή στις προτάσεις μας έτσι ώστε να μεταμορφωθεί όπως τα παρακάτω συστήματα:


Πως κάνουμε το Cable Management και τι θα χρειαστούμε;

Γενικά το cable management είναι σχετικά ανέξοδο και σε αυτό το μοτίβο θα κινηθούμε και εμείς, αφού το μόνο που θα χρειαστούμε είναι μερικά Tie-Wraps (δεματικά) και πολύ υπομονή...

Προετοιμασία του υπολογιστή 

  1. Αποσυνδέουμε όλες τις παροχές ρεύματος (δηλαδή τα καλώδια) του υπολογιστή για να μην έχουμε καμία επαφή με ηλεκτρισμό (Safety First).
  2. Ανοίγουμε το case (κουτί) και από τις δύο πλευρές.Εάν έχει αρκετή σκόνη την καθαρίζουμε, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε σκευάσματα που περιέχουν υγρά (με ένα σκουπάκι ή στεγνό πανί).
  3. Τέλος αποσυνδέουμε όλα τα καλώδια από την μητρική του υπολογιστή (για τους πιο αρχάριους καλό θα ήταν να τραβήξετε φωτογραφίες για να μην χαθείτε στην επανασύνδεση τους).

Εφαρμογή του cable management

Αφού έχουμε κάνει όλα τα παραπάνω ξεκινάμε τη τακτοποίηση των καλωδίων. Εάν το case σας είναι καινούργιο όλα τα καλώδια πρέπει να περαστούν στο πίσω μέρος της motherboard (εάν όχι περιμένετε λιγάκι) κάπως έτσι:


Το case λογικά θα έχει εισόδους για τα καλώδια.


Από τις δύο αυτές εισόδους θα περάσετε τα καλώδια που είχατε φέρει πίσω. Ανάλογα με το ύψος της σύνδεσης σας θα επιλέξετε την σωστή είσοδο.


Τέλος αφού συνδέσετε όλα τα καλώδια του υπολογιστή σας τα δένετε με Tie-Wraps (δεματικά) έτσι ώστε να ομαδοποιηθούν και να τακτοποιηθούν.


Τώρα εάν έχετε παλιό case μην αγχώνεστε γιατί υπάρχει λύση. Στα παλαιότερα case αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δέσουμε κατά ομάδες (ανάλογα με το είδος) τα καλώδια έτσι ώστε να τα απομακρύνουμε από την μητρική και τις διόδους του αέρα.

κάπως έτσι

Extra tips:

  1. Εάν υπάρχουν καλώδια ή συσκευές που δεν χρησιμοποιούνται τα αφαιρούμε ή τα ''κρύβουμε'' έτσι ώστε να μην μπλοκάρουν τη ροή του αέρα.
  2. Αποφεύγουμε να χρησιμοποιήσουμε κολλητικές ταινίες, ζελοτειπ για την ομαδοποίηση των καλωδίων.
  3. Κατά την τακτοποίηση προσπαθούμε όλα τα καλώδια να μην είναι τεντομένα και να υπάρχει άνεση κατά τη σύνδεση τους. Σε αντίθετη περίπτωση θα προκαλέσουμε ζημιά στο σύστημα μας.

Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε και να χαρείτε τους πλέον ''όμορφους'' υπολογιστές σας.
Παραμένουμε στη διάθεση σας στα σχόλια από κάτω για οποιαδήποτε απορία σχετικά με το θέμα.

Παραμείνετε συντονισμένοι στο I-Sheep Gr για περισσότερα Guides που θα σας λύσουν τα χέρια!!

Παρουσίαση & Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ζορμπάς (akmincity)